home Food & Health, Taste of Nature, Храна & Рецепти Како и кога да се јаде овошје

Како и кога да се јаде овошје

Овошјето е здраво. Тоа е богато со витамини, минерали, високо ниво на вода и влакна, и општо земено, тоа е добро за нашиот организам. Некои видови на овошје можат дури да помогнат и во одредени болести.

Сепак, и покрај сето ова, од време на време може да се слушне дека некое овошје не треба да се јаде или не во одреден дел од денот. Бананите често се поврзуваат со зголемување на телесната тежина, па затоа се исфрлаат во разни диети, а има повеќе школи кои сметаат дека овошје треба да се јаде само наутро или само попладне, ако сакате да изгубите од тежината или барем да не ја зголемите својата тежина.

Како и кога да се јаде овошје

Овошјето содржи исто така и високо ниво на шеќер. Па колку и да е здраво, ако јадете премногу, дефинитивно ќе внесете повеќе шеќер отколку што ви е потребно. Затоа, се препорачува да се задржите на 2-3 порции на овошје дневно, односно 2-3 овошки дневно.

Она на што треба да се обрне внимание е времето за внесување на овошје, односно колку е близу до претходниот оброк. Имено, овошјето брзо се вари и затоа не треба да го јадете веднаш по оброкот. На овој начин нема да ја зголемите својата тежина,

Како и кога да се јаде овошје

Поради оваа причина, се препорачува овошјето да се јаде најмалку еден час пред оброкот. Или во просек, два часа по оброкот.

Од истата причина, овошјето не се препорачува во комбинација со друга храна, но повторно, не затоа што тоа ќе ви ја зголеми тежината, туку затоа што може да имате проблеми со варењето.

Овошје пред спиење

Еден од раширените митови е тоа дека не треба да јадете овошје во вечерните часови. Очигледно, поради количината на шеќер, кој може ќе предизвика зголемување на теината. Факт е дека во вечерните часови, пред спиење се препорачуваат лесни протеини, нискокалорични сирења, салати, но нема научни докази дека ќе добиете во тежина ако одберете овошје наместо салата или јогурт.

Водите рачун за количината и вкупниот калоричен внес во денот. А ако сакате да изгубите од тежината, исто така можете да земете предвид и овошје со понизок гликемичен индекс, што нема да доведе до голем скок на шеќерот. Цитрусите, црешите, јаболката и крушите имаат понизок гликемичен индекс отколку, да речеме, бананите. Ако одлучите да ги исушите плодовите, забелешката за количината на дел е особено важна, бидејќи во овој случај може да биде многу важна. Сувото овошје има многу шеќер. Како што нема да изедете 10 свежи кајсии одеднаш, така не го правите тоа и со сувите.

суво овоше


Ви предлагаме нешто интересно :

Морковот како лек

Целерот ги чува артериите

Природен прочистувач на организмот

Зошто да јадеме тиква?

Значењето на минералите во исхраната – натриум

Значењето на минералите во исхраната – магнезиум

ЗНАЧЕЊЕТО НА МИНЕРАЛИТЕ ВО ИСХРАНАТА – КАЛЦИУМ

Народен лек против болки од гастритис

Please follow and like us:

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.

Enjoy this blog? Please spread the word :)